Odkaz slovanského pápeža by nemal zostať zabudnutý

03.04.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) pripomína odkaz prvého netalianskeho pápeža Jána Pavla II., ktorý sa usiloval navrátiť vieru kresťanom v Európe i na celom svete, a to pri príležitosti 8. výročia jeho odchodu na večnosť. Ján Pavol II. odišiel z tohto sveta 2. apríla 2005 o 21.37 hod.

SNS vyzýva slovenských kresťanov, aby nezabudli, akú dôležitú úlohu prikladal Ján Pavol II. Slovensku v kresťanskom živote. Dokazujú to aj jeho slová pri príležitosti jeho 50. výročia kňažskej vysviacky a prvého výročia jeho druhej apoštolskej návštevy Slovenska v novembri 1996. Vtedy sa uskutočnila celonárodná púť slovenských biskupov a veriacich do Ríma. Ján Pavol II. V slávnostnom príhovore Slovákom v Bazilike sv. Petra povedal: ,,Slovensko je povolané ponúknuť Európe predovšetkým dar svojej viery v Krista a svojej oddanosti Panne Márii. A práve Presvätej Panne opätovne zverujem váš národ a zároveň udeľujem osobitné apoštolské požehnanie vám, tu prítomným a celému slovenskému národu.”

SNS pripomína, že Ján Pavol II., narodený ako Poliak Karol Wojtyła, mal veľmi blízky vzťah k Slovensku. Miloval najmä Tatry, či už ich poľskú, alebo slovenskú časť. Občania Slovenskej republiky by mali považovať za česť, že blahoslavený poľský pápež sa stal v októbri 2012 tiež patrónom slovenských horských záchranárov.

SNS ľutuje, že 8. výročie odchodu takej významnej osobnosti, s pozitívnym vzťahom k Slovensku, nebolo pripomenuté v Slovenskej republike s dostatočnou vážnosťou, akú by si táto osobnosť zaslúžila. SNS považuje za symbolické, že práve v čase výročia odchodu pápeža Jána Pavla II. Bol zvolený po Benediktovi XVI. nový pápež František. U oboch pápežov ich svojím spôsobom pre cirkev možno neobvyklé správanie sa však smerovalo a smeruje k obnoveniu dôvery veriacich v rímskokatolícku cirkev a k návratu k tradičným hodnotám.

Andrej Danko
Predseda SNS
 

Vyberte región